Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
Ipari LED világítástechnika

Ipari LED világítástechnika

2016. Augusztus 19.
Volt már szó honlapunkon a ipari LED lámpa típusokról és az ipari LED megoldások leggyakoribb felhasználási területeiről is. Most áttekintjük utóbbit még egyszer, de ezúttal úgy, hogy megnézzük, hová milyen lámpa a legideálisabb, és miért. Nem jelöltük mindenhol, de értelemszerűen mindenhol a LED-es fényforrásokra gondoltunk.
Ipari LED világítástechnika Világítás LED világítás Ipari LED

Üzletvilágítás

A plázák, bevásárlóközpontok különböző területei különböző megvilágítást igényelnek. Mivel ezek a helyek közösségi terekként is működnek, világításuk akár napi 15-20 óráig is üzemel. Éppen ezért a LED fényforrásokra való átállás itt a szokásosnál is hamarabb megtérül. A bejáratok, a bevásárlóutcák, előterek, csobogók körüli területek megvilágításai fényerőben és színhőmérsékletben egyaránt eltérnek, főleg ha arra gondolunk, hogy alapvilágításra, klasszikus él- vagy rejtett világításra, speciális területek, formák vagy berendezések kiemelésére, dekorációs világításra egyaránt szükség van. Az itt alkalmazott termékek ezért nagy szórást mutatnak.

A divat- és ékszerüzletek esetében különösen fontos a megfelelő színvisszaadás, valamint a nagy fényerő, ezen kívül jellemző az irányított fények gyakori alkalmazása (éppen előbbi okok miatt). Az üzlet jellegétől függetlenül népszerű, hasznos és modern, dekoratív megjelenést biztosítanak a sínes lámpatestek is.

Ajánlott termékek: LED lámpák, fénycsövek, panel lámpák, mélysugárzók, spot lámpák, fénycsöves lámpák, UFO lámpatestek, sínes lámpatestek

Szállodák, éttermek, vendéglátóipari egységek

Szállodákban, éttermekben, kávézókban szintén változatos világítási igényeket kell kielégíteni. A vendégeknek fenntartott részeken gyakori a kevesebb fény alkalmazása, és a hangulat miatt általában a melegebb színhőmérséklet javallott, míg a pultok környékén inkább a hidegebb fényforrásokat javasoljuk, nagyobb fényerővel, mivel a kiszolgálás elsősorban itt történik. Vizes helyiségekbe fontos az IP védettség, dekorhoz pedig remekül felhasználhatóak a LED szalagok, legyen szó akár pult, akár kültéri dekorvilágításról.

Ajánlott termékek: LED lámpák, fénycsöves lámpák, UFO lámpatestek, spot lámpák, LED szalagok

Irodák, közhivatalok, iskolák

Ezekben az épületekben munka folyik, így az első és legfontosabb a jó munkához szükséges - lehetőleg erős, de a szemet nem bántó - fényviszonyok kialakítása. Ebből adódóan a hidegebb fények dominálnak, a termékek terén azonban van mozgási lehetőség. A garázstól a közlekedő helyiségeken keresztül az irodákig minden területre kínálunk nagy hatékonyságú LED fényforrásokat. Exkluzívabb területekre ajánljuk panel lámpáinkat, melyek akár raszteres álmennyezetbe helyezve, akár mennyezetre rögzítve vagy függesztve elegáns világítást nyújtanak, de a fénycsöveket is megtarthatjuk, hiszen a LED fénycsövek kinézetre teljesen ugyanolyanok, mint hagyományos társaik.

Ajánlott termékek: panel lámpák, fénycsövek, fénycsöves lámpák

Galériák, kiállítótermek

Olyan speciális területről beszélünk, ahol lényegében csak egy termék jöhet igazán szóba. A kiállítások legnagyobb költségeként emlegetett világítás esetében LED alkalmazása anyagilag sokkal kevésbé megterhelő, emellett pedig a kevesebb hőtermeléssel a kiállított műtárgyakat, festményeket sem fakítjuk vagy károsítjuk. Az irányított fények, valamint a kitűnő színvisszaadás legjobb módja a spotlámpák alkalmazása, a többi fényforrást maximum dekorációként használjuk, de a kiállítótérben még ezt sem javasoljuk, nehogy figyelemelterelő hatásuk érvényesüljön.

Ajánlott termékek: spot lámpák

Épületek díszkivilágítása

Épületek díszkivilágítására - és egyszerűbb funkcionális kültéri világításra is - elsősorban nagy teljesítményű reflektorokat javaslunk, de az adott épület jellegéhez és az egyedi igényekhez igazodva akár egyéb járdába süllyesztett fényforrás, vagy kültéri szalag is megfelelő lehet. A fényvetőkkel azonban ezen a területen nem lehet bakot lőni, így mindenképpen ebben érdemes elsőként gondolkodni.

Ajánlott termékek: LED fényvetők

Kültéri sportpályák, sportcsarnokok

A sporttevékenység akkor a leghatékonyabb, ha egyenletes megvilágítási körülmények között végezhetjük. A fényviszonyoknak sokszor olyan jelentős mértékűnek kell lenniük, hogy az adott esetben egy tévéközvetítést is ki tudjon szolgálni. A nagyerejű fényvetők képesek ezt megadni, ráadásul úgy, hogy a LED-re jellemző gazdaságosság jegyében rengeteget spórolunk. Bár egy sportcsarnok világítási rendszerének cseréje nagyobb volumenű, hosszabb távon a költségek bőven megtérülnek.

Ajánlott termékek: LED reflektorok

Raktárak, csarnokok, áruházak

A nagyobb gyáregységek legjellemzőbb ipari LED világítótestjei a csarnokvilágítók, amelyek olyan, 5-10 méter magasból alálógó lámpatestek, melyek rendkívül nagy teljesítményűek és kiemelkedő fényhasznosítással bírnak. Az áruházakban hasonló igényekkel találkozhatunk, itt azonban a LED öbölfények a legelterjedtebbek. A különbség annyi, hogy míg a csarnokvilágítók felületén egy speciális lencse biztosítja a megfelelő sugárzási szöget, addig az öbölfényeknél egy lencse és egy tükrös felületű aluminium kupola. 

Ajánlott termékek: LED csarnokvilágítók, öbölfények

Út- és kültéri megvilágítás

Közterületek világításánál a magas villamosenergia költségek mellett jelentős költséggel jár a karbantartás is, ez azonban az egyre terjedő LED technológiával ezen a területen is jelentősen csökkenthető. Bár a parkolók, utak LED-es közterületi megvilágítása még nem túl elterjedt, a már áruházunkban is elérhető utcai lámpatestekkel akár 80%-os megtakarítás is elérhető, a magasabb színvisszaadású fénynek köszönhetően pedig a láthatóság is javul, ami közvetlenül a biztonságosabb közlekedést is elősegíti.

Ajánlott termékek: LED utcai lámpatestek