Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
Komplett világítástervezés a lakásban

Komplett világítástervezés a lakásban

2016. Szeptember 06.
Egy átlagembernek látszólag nagyon egyszerű a lakás világításának megtervezése, ami többnyire néhány konnektor, kapcsoló és lámpa elhelyezéséből áll. Ennél azonban sokkal többről van szó, nem hiába érintettük már többször is a témát blogunkon. Ezúttal kicsit mélyebbre ássuk bele magunkat, és megpróbálunk átvenni mindent töviről-hegyire.
Világítástervezés LED LED világítás Dekor

A könnyebb átláthatóság kedvéért helyiségenként haladunk végig a lakás különböző pontjain, van azonban néhány olyan sarkalatos pont, ami lényegében mindenhol megállja a helyét.

Először is az alapos tervezés szükségessége, ami nem merül ki abban, hogy hová helyezzük el a villanykapcsolókat. Hiszen egy vezetékektől mentes, utólagos kényszermegoldásokat teljes egészében mellőző, jól működő, praktikus és mindenekelőtt fényigényünket minden szempontból (hasznosság, modernitás, külcsín) maximálisan kiegészítő rendszert szeretnénk kiépíteni.

A pontos berendezési alaprajz elkészítése nem tűr halasztást, hiszen ez az egész világítási terv alapja. Ha megvannak a helyiségek, akár lakberendező szolgálatait is igénybe véve, de tervezzük meg pontosan a berendezést, a bútorok számát, méretét, konkrét helyét a nyílászárók, ajtók, ablakok figyelembevételével, valamint azzal, hogy melyik helyiséget mire fogjuk használni és ahhoz a tevékenységhez mennyi fényre lesz szükségünk.

Figyelembe kell venni, hogy ezen fénymennyiséghez mennyi mesterséges fény szükségeltetik, a nap melyik napszakában, és azt a helyiséget abban az időintervallumban mennyi ideig fogjuk használni. Ha ezt nem tesszük meg, búcsút mondhatunk a kényelmes, világos, hangulatos otthonnak.

Nappali

Döntsük el, hogy csillárral vagy álmennyezeti kompozícióval oldjuk meg az általános világítást. A mennyezeti kiállásokat érdemes a bútorszigetek, például a központi helyen álló dohányzóasztal fölé tervezni, és ha az álmennyezet központi lámpatestet, spotlámpákat és rejtett futófényeket is magában foglal, akkor kérjünk mindegyikhez külön kapcsolót. Ha attól félünk, hogy túl sok kapcsolónk lesz, megosztott csillárkapcsolókkal jelentősen csökkenthetjük ezek számát.

Ne felejtsük el, hogy többféle megvilágításra is szükségünk lehet, az általános mennyezeti fény mellett nem csak praktikus, de divatos is állólámpát alkalmazni például az ülőalkalmatosságok (fotel, kanapé) mellett, de a tévé háttérmegvilágítására is szükség lehet. Ha a tévékészüléket falra szereljük, gondoskodjunk a kábelek elvezetéséről. Jó ötlet lehet falba helyezett gégecsövet használni, de gipszkarton előtétfallal is megoldhatjuk, így nem tesszük tönkre a látványt a kilógó vezetékekkel. Ha ezeket szépen megterveztük, kérjünk neki dugaljat. Ugyanígy gondoljunk az állólámpára, de a porszívóról, laptopról, telefontöltésről se feledkezzünk meg.

Hálószoba

A kiegészítő és rejtett fények itt talán még fontosabbak, mint a fővilágítás. Mivel főleg este, alvás előtt használjuk az itteni fényeket, a legjobb, ha több - főleg hangulati - fényforrás áll rendelkezésre. A mennyezeti spotok mellett a LED szalag ágy alatt, ágytámla élén végigfuttatva kitűnő megoldást jelent a pihenés előtti kellemes hangulat kialakításához, főleg melegebb fényekkel.

Az ágy melletti éjjeli szekrényen elhelyezett asztali lámpa mellett nyugodtan olvashatunk, de az ágytámlára futtatott vonalfény szintén alkalmas lehet erre. Ugyanígy ideális lehet az üvegszekrény, ruhásszekrény megvilágítása, szinte bármilyen módon.

Konyha

A konyhai feladatok elvégzése miatt itt van a legnagyobb szükség az irányított fényekre. Ezt megoldhatjuk álmennyezetbe ültetett spotlámpákkal, és ha állítható fényirányú fényforrások állnak rendelkezésünkre, a konyhapultot is megvilágíthatjuk - feltéve ha nincs felső szekrény fölötte. Ahol van, oda érdemes a szekrény aljára szerelhető fényforrásokat helyezni. Tökéletesen alkalmasak erre a feladatra a LED szalagok által létrehozott vonalfények, de spotokat is használhatunk.

A konnektoraljzatok száma itt különösen fontos, hiszen számos konyhai, háztartási gépet használunk, ami mind árammal működik. Ha nem szeretnénk őket szem előttt tartani, a gépek mögé is eldughatjuk, ha viszont nem, arra azért figyeljünk, hogy a csempe dekorjához megfelelően igazodjon.

Étkező

Az asztal központi szerepe mérvadó, hiszen efölé mindenképpen kívánatos egy középre helyezett lámpatest. Függesztékkel ellátva még hatásosabb, és esztétikai szempontból sem utolsó. Az asztal körüli falak képdekorációihoz is kérhetünk kiállásokat, hiszen a képmegvilágító lámpák meghittebb hangulatot teremtenek - de ezekhez szintén külön kapcsoló szükségeltetik.

Fürdőszoba

Ne a mennyezet közepére helyezett egyetlen lámpatesttel próbáljunk meg világítani, mert így saját testünkkel árnyékolunk. Lehetőleg több, szórt fényű általános megvilágítást használjunk, mert az irányított fényforrások árnyékossá tehetik az arcot, így pedig se sminkelni, se borotválkozni nem tudunk.

A tükröt mindig két oldalról világítsuk meg. Ne használjunk függesztett lámpatesteket, és amiket alkalmazunk, azok is legalább IP43-as védettségűek legyenek. A lámpatestek legyenek burával, előtétüveggel ellátottak, a dugaljak pedig IP44-es védettségűek és fedeles kivitelűek. A kapcsolók fürdőszoba külső falára kerüljenek. Hangulatfényeket alkalmazhatunk, de ezek is legyenek minden esetben vízálló kivitelűek.

Egyéb helyiségek

A kamrában csak egy fő fényforrás szükségeltetik, de azzal nem lesz gondunk, mivel a LED bírja a gyakori és nagy számú fel- és lekapcsolást. A közlekedő, előszoba már más, ezt a helyet feldobhatjuk fali karos lámpákkal, a lépcsőkön vonalfényekkel kiegészítve. LED szalagot az udvaron, verandán, erkélyen is használhatunk, az ajtó, garázs fölé pedig szereljünk mozgásérzékelővel ellátott reflektort, így a kulcskeresés, beállás jelentősen megkönnyíthető.