Az ArtLED webebáruház a működéshez szükséges sütiket ("cookie-kat") használ. Az oldal további használatával hozzájárul azok használatához. Tovább…
Hogy kössünk be egy dimmert a jelerősítőbe?

Hogy kössünk be egy dimmert a jelerősítőbe?

2015. Október 02.
Ahogy az RGB vezérlő és a jelerősítő bekötését bemutattuk, úgy most a dimmer következik. Még annyira sem bonyolult, mint az előbbiek, mivel sokkal kevesebbet kell a vezetékezéssel foglalkozni.
Jelerősítő Dimmer Bekötés Útmutató

Dimmer bekötése egy jelerősítőbe

A dimmer bemeneti oldalát hanyagolva, ami jelen esetben egy egyszerű DC táp bemenet, csak a kimeneti oldalával foglalkozunk. A fényerőszabályzó a távirányítóval megadott fényerőre szabályozza a LED szalagot. Ezek az eszközök szinte mindegyike kitöltési tényező alapján működik, vagyis nagyon magas frekvencián szaggatja a LED szalag betáplálását, így időegység alatt csak olyan arányban világít, amilyenben a távirányítótól kapta a parancsot. Például 70%-os fényerőn egy vizsgált időtartam alatt az idő csak 70%-át van feszültség alatt a szalag. Ezt a magas frekvenciájú szaggatást szemmel nem érzékeljük, kimutatni otthoni körülmények között digitális kamerával, fényképezőgéppel, vagy telefonnal tudjuk, így mindössze csak annyit érzékelünk belőle, hogy a fényereje csökken.

A bekötése egyszerű, a dimmer kimeneti oldalán lévő két sorkapcsot összekötjük az erősítő jel bemenetével. Az erősítő betáplálása a megszokott módon történik az "input" oldalon, a DC+ és DC- jelölések melletti sorkapcsokkal.
A két pozitív nem jelent bonyolultságot, viszont a negatívakat az erősítőn közösíteni kell három kábellel, és a közösített vezetéket kell a dimmer negatív sorkapcsába csatlakoztatni. Egyszerű és gyors megoldás, ha az erősítőn a B jelölést a G-be, a G-t pedig az R-be egy-egy U alakú kábel darabbal átkötjük. Így csak az R-t kell a fényerőszabályzó negatívjába csatlakoztatni, mivel a közösítést az előbbi átkötésekkel megtettük.

LED szalag dimmer és jelerősítő 2

Dimmer bekötése több jelerősítőbe

Az átkötések és/vagy közösítés több jelerősítő esetén is változatlan, az egyedüli többlet munkát a fényerőszabályzó pozitív ágának több ágra bontása jelenti. Ezt a megszokott módon megtehetjük egy gerincvezetékkel, amiről leágaztatjuk különböző helyeken az egyes erősítőkhöz a pozitív oldalt, illetve több ágra bonthatjuk rögtön a sorkapocsnál. Felhasználási területtől és elhelyezkedéstől függ, hogy melyik megoldást érdemes választanunk. Ne feledkezzünk meg itt sem arról, hogy ha több helyiséget szeretnénk szabályozni, akkor a nagyon nagy különbségek az egyes területek között könnyen okozhatnak eltérést. Ilyenkor a közelebb eső erősítőre hagyjunk rá plusz vezetéket, hogy a rendszerünk szimmetrikusabb legyen. Ez elenyésző költséget jelent, ugyanakkor kiküszöbölhetünk vele olyan eltéréseket, amik esztétikailag zavaróak lehetnek.

LED szalag dimmer és jelerősítő 3

Fontos megjegyezni, hogy a rajzon csak az egyszerűség kedvéért alkalmazunk a külön erősítőknek közös tápegységet. Külön tápok használata javasolt ilyen rendszerek esetében. Erről bővebben itt olvashat.