Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan kössünk be egy LED szalagot?

Hogyan kössünk be egy LED szalagot?
Ebben a rövid, képes összefoglalóban megmutatjuk, hogyan kössön be bármilyen LED szalagot egy DC tápegységbe. Szakértelmet nem igényel, és mindössze két kábel szükséges hozzá.

LED szalag betáplálási pontok:

Első lépésben ezeket a pontokat ismerjük meg. Ezek a LED szalag végén, illetve - 12V-os szalag esetén - három LED távolságonként helyezkednek el. Minden harmadik LED után van egy vágópont, ami egy egy fekete vonal a szalagon keresztbe. Ennek mentén akár ollóval is biztonságosan vághatjuk a szegmenseket, mivel ennek átvágásával nem sérül meg a nyomtatott áramkör a fehér forrasztásgátló réteg alatt.

Ennek mentén, mindkét oldalon van 2 - 2 szabad réz felület, amik a forrasztási pontok. Minden LED szalagnál minimum a pozitív (+) oldalt jelölik a gyártók, de a legtöbb esetben a negatív (-) oldalt is. Speciális esetben a monokróm SMD 5050-es chipekkel szerelt szalagokat is az RGB példányok nyomtatott áramköreire ültetik, ilyen esetben a chip hat lába párosával külön kivezetést kap a vágópontoknál, így lesz összesen 4 - 4 forrasztópont oldalanként ( R, G, B és 12V+).

LED szalag bekötése

LED szalag bekötése a tápegységbe:

Az előbb megismert forrasztási és vagópontok egyikénél, ha speciális elhelyezés nem indokolja, akkor a LED szalag egyik végén forrasszunk rá egy két eres vezetéket, és az alábbi rajznak megfelelően kössük be a tápegység szekunder oldalán elhelyezkedő csatlakozók valamelyikébe. Itt érdemes megjegyezni, hogy a nagy teljesítményű trafók esetében több V+ és V- csatlakozó is van. Ezek közül tetszés szerint köthető be a szalag, illetve ennek hála egy táp több különböző hosszúságú szálat képes táplálni.

LED szalag bekötése 2

Tápegység általános tudnivalók:

  • a névleges teljesítmény 80%-át szabad fogyasztóként bekötni
  • ipari tápok IP20 védettségűek, párás helyen alkalmazni tilos
  • a 230V-os bekötést szakember, vagy gyakorlattal rendelkező személy végezheti

Amennyiben többet szeretne megtudni a tápegységek bekötéséről, olvassa el a Hogyan kössünk be egy LED tápegységet? című cikkünket. A tudástárban ezen felül sok hasznos információt talál, ami megkönnyíti a munkáját és segít eligazodni a LED világában.