Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kell külön tápegység egy jelerősítőnek?

Kell külön tápegység egy jelerősítőnek?
Sokszor kérdezik ügyfeleink, hogy miért kell külön tápegységet használni a vezérlésnek és a LED szalagoknak. Röviden átvesszük az előnyeit.

Külön táp, vagy sem?

Ügyfeleinktől rendszeresen kapjuk a kérdéseket, és néhányat érdemesnek látunk cikk formájában megválaszolni, hogy segítséget nyújtsunk a különböző döntések meghozatalában. Ilyen a jelenlegi cikk témája is, mégpedig, hogy feltétlen külön tápegységet kell-e használnunk a vezérlésnek, amikor egy bonyolultabb rendszert állítunk össze? Két szituációt tudunk ilyen esetben megkülönböztetni. 

Első, amikor a vezérlés (legyen ez RGB, vagy csak egy dimmer) nem csak jelet szolgáltat, hanem egy LED szalagot már rákötöttünk. Ilyen esetben a vezérlőnek van egy saját tápegysége, mivel ezen keresztül látjuk el árammal a LED szalagot is. Ha egy ilyen rendszert szeretnénk bővíteni egy jelerősítővel, akkor annak javasolt egy külön tápegység beszerelése több indok miatt is:

  • Ha nem szeretnénk második tápegységet, akkor a meglévőt valószínűleg nagyobb teljesítményűre kell cserélnünk, és 20 amper felett nem javasoljuk egy rendszer betáplálását, mivel alacsony keresztmetszetű vezeték könnyen tüzet okozhat. Fontos az ilyen szituációk elkerülése végett megfelelő vezetéket választani.
  • Előbbi esetben is végeredményben két tápunk lesz, de mivel az egyiket nem használjuk, felesleges költségekbe vertük magunkat.
  • Egy esetleges műszaki hiba esetén nem a teljes rendszer áll le, hanem csak az a kör, amelyikhez tartozó tápegység hibásodott meg.

Második eshetőség, hogy a vezérlő, vagy dimmer csak jelet szolgáltat, és ilyen szituációban minimális áramot vesz fel. Ebben az esetben elég neki egy 1A-es tápegység is a működéshez. A vezérlő után következő jelerősítők mindegyike külön tápegységgel kell rendelkezzen az első esetben megfogalmazottak szerint. Amennyiben nem szeretnénk egy külön tápot venni a vezérlőnek, és van olyan tápegység, aminek van több, mint 1A tartaléka a névleges teljesítmény figyelembe vétele mellett is, akkor betáplálhatjuk vele a vezérlőt. Mindezt persze annak a tudatában tegyük meg, hogy a táp hibája esetén a vezérlés megszűnhet. Több erősítő használatakor a külön tápegységek melletti érveink:

  • Ilyen esetben a különböző erősítők egymástól távol helyezkednek el, így egy közös tápegység feleslegesen sok kábelezést eredményez.
  • 20 amper feletti tápegységeknél egy olvadó biztosítékot javasolt a rendszerbe építeni betáplálási áganként.
  • Előbbi miatt a bekötés saját kivitelezés esetén már bonyolulttá válhat annyira, hogy szakember segítségét kell kérni, míg külön tápokkal gyors, és egyszerű a bekötés.