Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

LED reflektor bekötése és használata

LED reflektor bekötése és használata
Megnézzük a reflektor részeit, majd segítséget nyújtunk a LED reflektorok bekötésében és üzembe helyezésében.

Miből áll egy LED reflektor?

A LED reflektor általában három, mozgásérzékelős típus esetében négy fontosabb részből áll, amit nem árt ismerni:

  • reflektor ház: ebben foglal helyet maga a LED. Ez lehet power és COB technikán alapuló egyaránt, de ma már a COB az elterjedtebb.
  • tápegység ház: ez a reflektor hátsó oldala. Általában csak egy fém doboznak látszik, pedig ebben helyezkedik el a LED-et meghajtó áramgenerátor, ami a reflektor egyik legfontosabb része.
  • opcionális esetben egy mozgásérzékelő található a reflektor alján, ami több érzékelő elven is működhet, de a célja az, hogy fali kapcsoló nélkül üzemeltethessük a reflektort, ami a mi mozgásunkra kapcsol ki és be.
  • három eres tápkábel, amivel a hálózatra csatlakoztathatjuk

A LED reflektor bekötése

A bekötése nem igényel szakértelmet, mivel minden háztartási eszközünk hasonló módon működik. Ettől függetlenül gyakorlatlan személyeknek nem ajánljuk a bekötését, mivel - ahogy minden elektromos eszköznél - egy hibás bekötés komoly károkat okozhat, rosszabb esetben személyi sérülésekhez vezethet.

Először is válasszuk ki a megvilágítási területet és a helyet, ahova a LED reflektort fel szeretnénk szerelni. Megfelelő hosszúságú három eres kábelre lesz szükségünk, hogy a hálózatra csatlakoztassuk a reflektort. A kellő hosszúság lemérését követően a reflektor három vezetékét sorkapoccsal (csoki) csatlakoztassuk a hosszabbító kábelünkhöz, és szigeteljük megfelelően, hogy semmilyen nedvesség ne juthasson be a környezetből a kötéshez.

A hálózati bekötéskor az alábbi kábel színekkel találkozhatunk:

  • Fekete vagy barna: a hálózat fázisa
  • Kék: nulla
  • Zöld/sárga csíkos: védőföld

Villásdugóba való bekötéskor egyedül a védőföldre kell figyelni, mivel annak meghatározott helye van (oldalérintkező), így nem köthetjük máshova. A barna és kék vezetékek esetében nincs meghatározva, hogy melyik oldali villára kell kötni, ez tetszőlegesen kiválasztható.

A felszereléshez használjuk a reflektoron található keretet. Ez szinte minden esetben előre ki van fúrva több helyen, hogy a felcsavarozást megkönnyítsék. Alap esetben ez a keret nehezen mozog, hogy a későbbiekben ne tudjon elferdülni, vagy billenni a beállított pozícióból. Amennyiben nagyon nehezen mozog, a tengelyeken található csavarokat kilazítva könnyebben mozgathatjuk, csak a kellő pozícióban ismét le kell szorítani.