Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

LED reflektor előnyei és hátrányai

LED reflektor előnyei és hátrányai
Nézzük át, milyen reflektor típusok léteznek, ezek miben különböznek a LED reflektoroktól, milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek az előbbivel szemben.

Hagyományos halogén reflektorok

A legkisebb fényhasznosítással rendelkező reflektor fajta, ami mindössze 10 lumen/W-ot tudhat magáénak. Elterjedtségét nagyon alacsony bekerülési költségének és a mozgásérzékelővel való használhatóságának köszönheti. Ezzel az előnyeit ki is merítettük, viszont sok felhasználó számára ennyi bőven elég, mert ritkán és rövid ideig üzemelteti őket.

Sajnálatos módon ami egyszer olcsó, az később válik drágává, így van ez a halogén reflektorokkal is. Nagyon magas fogyasztásuk miatt a fenntartásuk hosszú távon költséges, főleg, mivel a legkisebb példányok is 100W-os teljesítménnyel rendelkeznek. A fényhasznosításuk mellett ez nagyjából 1000 lm fényerőt jelent, miközben egy LED reflektor 10W mellett is 800 lumen körüli fényerőt produkál. A bejuttatott energia ebben az esetben hőként távozik, így nagyon magas hőtermelése van ezeknek a reflektoroknak. Ebből következik a legnagyobb hátrányuk, a rövid élettartam, mivel 1500-2000 üzemóránál tovább nem bírják a halogén izzók bennük.

Kompakt fénycsöves reflektorok

Sokkal kevésbé elterjedt formája a reflektoroknak, persze így is szép számban találni belőlük, köszönhetően az alacsony beszerzési és fenntartási költségüknek. Mivel a lakossági felhasználásban "energiatakarékos" avagy "fogyasztáscsökkentett" izzókként ismert kompakt fénycsövek biztosítják a fényerőt a maguk 50-60lm/W-os fényhasznosításuk mellett, ezért jelentősen kevesebb hőt termelnek, mint a halogén társaik. Előbbinek köszönhetően az élettartamuk nagyjából 10.000-12.000 üzemórára tehető.

Sok hátrányuk nincs, mindössze annyi, hogy a kompakt fénycső tulajdonságainak megfelelően ezeknek is kell egy kis idő, míg a teljes fényerejüket elérik, és ezért a mozgásérzékelős használatuk nem megoldható. Természetesen a fényhasznosításuk még mindig elmarad a LED-es társaiktól, de sokkal jobb választás, mint egy halogén példány.

Fémhalogén reflektorok

Nagyon magas fényhasznosításuk (~100 lm/W) miatt a fenntartási költségük egészen alacsony, persze ennek a bekerülési oldalon ára van. Ezek a típusok drágábbak a korábbiaknál, de az energiahatékonyságuk és alacsony hőtermelésük kárpótolja a felhasználót. Előbbiekből adódik, hogy az élettartamuk is hosszabb, megközelítőleg 15.000 üzemóra az átlaguk. Egyes felhasználók kifejezetten növények termesztéséhez vásárolják őket, pedig ma már vannak erre a célra tervezett növénytermesztő LED lámpák.

A bekerülési költségen kívül hátrányuk, hogy lassan melegszenek be, így a mozgásérzékelős használatra nem alkalmasak.

LED reflektorok

Előnyökből több van, mint bármelyik korábbinál, vagyis gyakorlatilag minden megvalósult a LED reflektoroknál, amikkel kapcsolatban kompromisszumra kényszerültünk:

  • Mozgásérzékelős használatot tökéletesen, üzemszerűen bírják
  • Alacsony hőtermelés
  • Hosszú élettartam - átlagosan 30.000 üzemóra
  • Kis méretüknek köszönhetően bárhol jól alkalmazhatóak
  • Minimális üzemeltetési költség

Egyedüli hátrányuk, hogy a bekerülési költségük relatíve magas, de ma már ez sem igaz feltétlenül, mivel a legtöbb típus elérhető áron mozog, az igazán nagy teljesítményűek esetében pedig - a felhasználás helyéből és a fényigényből adódóan - már kevésbé lehetünk érzékenyek az árakra.