Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

LED szalag és a jelerősítő bekötése

LED szalag és a jelerősítő bekötése
Ebben a cikkben röviden végig vesszük a 216W-os RGB és dimmer jelerősítő részeit, bekötésének módját, és az alapvető tudnivalókat a jelerősítőkről.

A jelerősítő részei és általános tudnivalók:

Minden jelerősítőnek a termék adatlapon megadjuk a névleges teljesítményét, és a csatornánkénti (színenkénti) maximális áramát. Jelen esetben ez 216W és RGB színenként 6 amper. Az erősítő mindkét oldalán számos sorkapocs helyezkedik el, ezeket vesszük át a következőkben:

Bemeneti oldalon:

  • DC 12 / 24V táp bemeneti pozitív (+)
  • DC 12 / 24V táp bemeneti (-)
  • RGB vezérlő közös (+)
  • R (piros) vezérlő jel (-)
  • G (zöld) vezérlő jel (-)
  • B (kék) vezérlő jel (-)

Kimeneti oldalon:

  • LED szalag közös (+)
  • LED szalag piros (+)
  • LED szalag zöld (+)
  • LED szalag kék (+)

216W RGB jelerősítő 2

RGB LED szalag bekötése:

Ahogy a fenti képről megtudhatjuk, a kimeneti oldal közös és RGB vezetékeire az RGB LED szalag minden különösebb probléma nélkül beköthető, csak két eres vezetékre van szükség hozzá.

Az alábbi képen sajnos szerencsétlen szituáció, hogy az RGB LED szalagot "fejjel lefelé" kellett lefényképezni, így a jelölések fordítva vannak. Ettől függetlenül az ábrán jól látszik a bekötés módja.

216W RGB jelerősítő 3

Monokróm LED szalag bekötése:

Az egy színű LED szalagok esetében a bekötés némileg eltér az RGB esetén látottaktól. Mivel ilyenkor a dimmelés, mint funkció jelét szeretnénk felerősíteni, így az R, G, B kimenet nem használható külön, csak abban az esetben, ha több szálat szeretnénk üzemeltetni. Ilyenkor a kimeneti negatív (-) ágakat közösíteni kell, és úgy bekötni a LED szalag negatív forrasztási pontjába.

216W RGB jelerősítő 4

Alább pedig az a bekötés látható, amikor több, elkülönült szálat szeretnénk az erősítőbe bekötni. Ilyen esetben az R, G, B kimeneteket nem közösítjük, hanem csak a pozitívat (+) osztjuk szét mindegyik LED szalagra. A szín kimeneteket 1-1 LED szalag szál negatív (-) végére csatlakoztatjuk. Figyelem: ez a megoldás nem egyenlő egy zóna vezérléssel, így a külön bekötött szálak mindig egyszerre lesznek szabályozva. Ez abban az esetben célszerű, ha a szalagokat különböző helyiségekre kell szétosztani, és szeretnénk megoldani egy darab erősítővel. Amennyiben zóna vezérlésre van szüksége, és a külön helyiségeket külön szeretné dimmelni, egy csoport vezérlőre van szüksége.

216W RGB jelerősítő 5

Amennyiben a jelerősítőbe való bekötés is érdekli, az alábbi két útmutató nagy segítség lehet az Ön számára: