Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Monokróm LED szalagos rendszer felépítése jelerősítővel

Monokróm LED szalagos rendszer felépítése jelerősítővel
Ahogy korábban az RGB rendszereket is kifejtettük, most következzenek az egyszínű, csak dimmelhető megoldások LED szalaggal. Szintén házi környezetben könnyen szerelhető példákat hozunk, amiken könnyű megtanulni a LED szalagokkal való munkát.

Dimmelhető rendszer bekötése

Nagyban hasonlít az RGB változathoz, de több ponton eltér, ezeket később soroljuk fel. A tápegységek hálózatra kötésével továbbra sem foglalkozunk, mert a primer oldal bekötését ezirányú gyakorlattal rendelkező személy végzi. Továbbra is külön tápegységet használunk a vezérléshez, ami jelen esetben egy LED szalag dimmer, és külön tápot a jelerősítőnek is. Későbbi cikkünkben erre bővebben is rátérünk.

A dimmert, ha csak vezérlésre használjuk, akkor az erősítő három jel bemenetére rá kell kötni, mivel ezek együttesen adják a jelerősítő névleges teljesítményét. Fontos tudni, hogy egy bemenet bekötésekor RGB esetén a teljesítmény harmadát, RGBW jelerősítőnél pedig a negyedét tudjuk ténylegesen használni.

A kimeneti oldalon a színeket szintén közösítjük, és csak ezután kötjük be a LED szalag negatív betáplálási pontjába. A pozitív ponttal nincs különösebb dolgunk, az erősítő kimeneti oldalán a V+ sorkapcsába kötjük. Fontos ezen az oldalon is a közösítés, mivel minden kimeneti csatorna együttesen adja a névleges teljesítményt.

LED szalag dimmer és jelerősítő 2

Több jelerősítő és LED szalag használata

Ismét egy bonyolultnak tűnő rendszer következik. Az előbb elkészültet annyiban egészítettük ki, hogy a dimmer nem csak jelet ad, hanem egy LED szalag rá van kötve, aminek a fényerőszabályzását ellátja. Ennek a szalagnak a betáplálásáról vesszük le a jelet, hogy a jelerősítőket megfelelően vezérelhessük. Itt meg kell jegyezni, hogy a dimmer a rákötött szalag miatt már komolyabb fogyasztóként jelenik meg a rendszerben, így a hozzá tartozó tápegységet a szalag hosszának megfelelően kell méreteznünk.

A párhuzamosan bekötött erősítőknél ismételten figyelnünk kell arra, hogy minden csatornát bekössünk megfelelően, így a teljesítményből semmit nem veszítünk. A kimeneti oldalon ugyan ezt megismételjük, és a megfelelő hosszúságú LED szalagot csatlakoztatjuk. A tápegység méretezésére továbbra is figyelnünk kell, hiszen több erősítőt lát el. Alacsonyabb teljesítményű tápegység használatakor villogást tapasztalhatunk, illetve rövid időn belül (1-2 hét) a tápegység meghibásodhat.

LED szalag dimmer és jelerősítő 3

Fontos megjegyezni, hogy a rajzon csak az egyszerűség kedvéért alkalmazunk a külön erősítőknek közös tápegységet. Külön tápok használata javasolt ilyen rendszerek esetében. Erről bővebben itt olvashat.